6 Μαΐου 2013

Αποξηραμένα λουλούδια - Πως να αποξηράνετε λουλούδια για δημιουργία πίνακα


Πως να αποξηράνετε λουλούδια και φυτά για τη δημιουργία πίνακα

Μια δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ικανοτήτων και γνώσεων, με ελάχιστο οικονομικό κόστος, είναι η δημιουργία πινάκων με αποξηραμένα λουλούδια και φυτά.
Τα παιδιά θα βρουν μια ευχάριστη απασχόληση, μαθαίνοντας παράλληλα για τα λουλούδια του τόπου μας και οι μεγαλύτεροι θα νοιώσουν την ικανοποίηση της δημιουργίας.
 Η Ελλάδα διαθέτει πολύ μεγάλη ποικιλία λουλουδιών, γεγονός που οφείλεται  στη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, Ευρώπης, Ασίας και Αφρική.

Οδηγίες συλλογής και αποξήρανσης

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι από τις πιο πλούσιες εποχές
του χρόνου σε λουλούδια και  φυτά, γι' αυτό είναι και οι πιο       κατάλληλες για να τα συλλέξουμε και αποξηράνουμε.

Η συλλογή γίνεται όταν ο καιρός είναι ξερός ή όταν τα φυτά δεν είναι ποτισμένα, ώστε να μην έχουν πολύ υγρασία.


Όλα τα λουλούδια ή φύλλα δεν είναι κατάλληλα για αποξήρανση. Άλλα έχουν πολύ πάχος και δεν μας δίνουν κατά τη διαδικασία της αποξήρανσης το αποτέλεσμα που επιθυμούμε (συνήθως σαπίζουν ή δεν πατιούνται καλά), άλλα δεν διατηρούν το χρώμα τους.
Επιλέγουμε λουλούδια και φυτά, που είναι σε καλή κατάσταση, έχουν ωραίο σχήμα και κίνηση, κάτι που βοηθάει πολύ στη σχεδίαση της σύνθεσης.
Δοκιμάστε με ανεμώνες, μαργαρίτες, πέταλα και φύλλα
 από μικρά τριαντάφυλλα, αγριολούλουδα,  και άλλα.


Τοποθετήστε τα μέσα σε βιβλία με απορροφητικό χαρτί ( οι τηλεφωνικοί κατάλογοι είναι κατάλληλοι), προσεκτικά να μην τσαλακωθούν. Βάλτε πάνω από το βιβλίο κάποιο βάρος, ώστε να είναι όλο υπό πίεση. Μετά από 10 ημέρες ελέγξτε την πορεία της αποξήρανσης. Είναι πολύ σημαντικό να αποξηρανθούν καλά

                                                Μετάβαση στη σελίδα "αποξηραμένα λουλούδια και φυτά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου