Γλυκές συνταγές

Οι συνταγές της εργαζόμενης νοικοκυράς, που γίνονται εύκολα και γρήγορα, γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος

Φλογέρες με κρέμα



Με τραγανό φύλλο κρούστας και γλυκιά απολαυστική κρέμα στη μέση αυτές οι φλογέρες γίνονται ακαταμάχητες. 

Υλικά

Για την κρέμα

1/2 κιλό γάλα
220 γρ. ζάχαρη
90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
1 βανίλια

Για τη συναρμολόγηση

1/2 φύλλο κρούστας
βούτυρο για τα φύλλα

Για το σιρόπι

440 γρ. ζάχαρη
220 γρ. νερό
1 φλούδα λεμόνι
1 βανίλια

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το βούτυρο, τη βανίλια, τα αυγά χτυπημένα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. 

Παίρνουμε ένα φύλλο το κόβουμε στα τρία και το βουτυρώνουμε. Βάζουμε στην άκρη του φύλλου μια κουταλιά κρέμα, διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε το φύλλο ρολό.

Βουτυρώνουμε εξωτερικά τις φλογέρες και τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Όταν ετοιμάσουμε όλες τις φλογέρες, τις ραντίζουμε με λίγο νερό και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Βγάζουμε τις φλογέρες από το φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις τρυπάμε με πιρούνι και τις περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.


Μηλόπιτα γευστική γρήγορα και απλά


Αφράτο και μυρωδάτο το κέικ με πολλά μήλα ενδιάμεσα, που προσθέτουν νοστιμιά.
Παρασκευασμένο με τα πιο απλά υλικά και πανεύκολο στην προετοιμασία. 

 Υλικά

80 ml φυτικό λάδι
3 αυγά
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
150 γρ. γάλα
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. αλεύρι 
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
3 μήλα 
1 και 1/2 κ.γ κανέλα
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
άχνη για το πασπάλισμα

Τεμαχίζουμε τα μήλα σε μικρούς κύβους και τα πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και κανέλα.

Κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη καλά. Προσθέτουμε το γάλα, το λάδι το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα. Ρίχνουμε το 1/3 του μείγματος. Απλώνουμε από πάνω τα μισά μήλα και ακολούθως το επόμενο 1/3 του μείγματος, τα υπόλοιπα μήλα και το υπόλοιπο μείγμα της ζύμης.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Μηλοπιτάκια όνειρο με κανέλα και καρύδια



Υλικά

Για τη ζύμη

30 γρ. νωπή μαγιά ή 8 γρ. ξηρή
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 αυγό 
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει 

 Για τη γέμιση

4 μέτρια μήλα κομμένα σε μικρούς κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
100 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

Για την επάλειψη

1 κρόκο αυγού για τη επάλειψη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Σ' ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το αυγό και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά και το αλεύρι αναμειγνύοντας το μείγμα. Ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. 

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους. Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βράζουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τα καρύδια.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι σε τετράγωνο φύλλο. Μοιράζουμε το φύλλο σε 4 τετράγωνα κομμάτια. Χαράζουμε τις 4 γωνίες του κάθε φύλλου διαγωνίως για 2-3 εκατοστά (δεν φτάνουμε στο κέντρο).
Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε φύλλου μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Με τα πλαϊνά του φύλλου κλείνουμε, αγκαλιάζοντας τη γέμιση σαν τριαντάφυλλο (δεν την σκεπάζουμε εντελώς)

Αφήνουμε τα μηλοπιτάκια για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν. Αραιώνουμε τον κρόκο του αυγού με για κουταλιά της σούπας γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.




Γλυκό του κουταλιού " Πορτοκάλι "

Ένα παραδοσιακό γλυκό, που τα περασμένα τουλάχιστον χρόνια δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Το σίγουρο και ανά πάσα στιγμή εύκαιρο γλυκό, που η μαμά έκρυβε στα βάζα της - μεγάλος πειρασμός για τα παιδιά του τότε - και που την κατάλληλη στιγμή ξεπρόβαλε για να γίνει κέρασμα στους επισκέπτες του σπιτιού.




Υλικά που θα χρειασθούμε

2 κιλά πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
5 κούπες νερό
2 κουταλάκια χυμό λεμόνι

Ξύνουμε ελαφρά γύρω-γύρω τα πορτοκάλια και τα χαράζουμε σε 5 με 6 φέτες και τις τυλίγουμε σε ρολά. Για να σταθούν τα ρολά τα δένουμε με γερή κλωστή ή χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες. Βράζουμε τα ρολά πορτοκαλιού 3 φορές σε καινούργιο νερό και για 10 λεπτά κάθε φορά για να ξεπικρίσουν.
Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά, ρίχνουμε τα ρολά του πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά ακόμη.
Τα αφήνουμε στο σιρόπι και την επόμενη ημέρα τα ξαναβράζουμε, ώσπου να δέσει το σιρόπι. Το σιρόπι έχει δέσει, αν όταν στάξουμε μία σταγόνα  ένα πιατάκι αυτό δεν κυλήσει. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Όταν κρυώσουν αφαιρούμε προσεκτικά τις κλωστές ή τις οδοντογλυφίδες. Τα αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.


Μηλοπιτάκια με σταφίδες



Υλικά

350 γρ.αλεύρι
100 γρ. βούτυρο 
100γρ. ζάχαρη
2 αυγά
2κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. σταφίδες
3 μήλα
ξύσμα λεμονιού
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και χτυπάμε για λίγο ακόμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά.  
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε πολύ μικρούς κύβους και τα προσθέτουμε στη ζύμη μαζί με τις σταφίδες και το ξύσμα του λεμονιού. 
Πλάθουμε τα μηλοπιτάκια και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε τα κρυωμένα μηλοπιτάκια με ζάχαρη άχνη.




Μηλόπιτα αφράτη και ζουμερή


Νοέμβρης μήνας και τα μήλα είναι στο φόρτε τους. 
Κόκκινα, κίτρινα και πράσινα, γεμάτα χυμούς πραγματική πρόκληση. 
Καλή ευκαιρία λοιπόν για μια μηλόπιτα λαχταριστή, αφράτη και ζουμερή, που θα την λατρέψει όλη η οικογένεια.
Το γεγονός ότι, η συνταγή αυτή δεν συμπεριλαμβάνει στα υλικά της βούτυρο ή γάλα κάνει την μηλόπιτα περισσότερο ελαφριά και εύπεπτη.



Υλικά που θα χρειασθούμε

Για το μείγμα κέικ

1 φλιτζάνι σπορέλαιο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
3/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού μπέϊκιν
3 φλιτζάνια φαρίνα κόκκινη

Για το μείγμα μήλου

5 μεγάλα μήλα τριμμένα
5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κανέλα 

Τρίβουμε τα μήλα με τον τρίφτη και προσθέτουμε την ζάχαρη και την κανέλα.
Σ' ένα μπολ χτυπάμε το ηλιέλαιο με την ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και αναδεύουμε λίγο το μείγμα. Προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι και το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύουμε το μείγμα, ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μας.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε το μισό μείγμα του κέικ. Απλώνουμε από πάνω το μισό μείγμα του μήλου, ακολούθως το υπόλοιπο μείγμα κέικ και πάλι το υπόλοιπο μείγμα μήλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.




Μπακλαβάς





Υλικά που θα χρειασθούμε

500 γρ. φύλλο κρούστας
600 γρ. καρύδια ψίχα
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
250 γρ βούτυρο

Για το σιρόπι

2 και 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. 
  2. Ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο καρύδι με τη ζάχαρη. 
  3. Βουτυρώνουμε το ταψί με ένα πινέλο και στρώνουμε στη βάση ένα μεγάλο φύλλο κρούστας αφήνοντας το να εξέχει αρκετά από τις πλευρές του ταψιού. Τα υπόλοιπα φύλλα τα κόβουμε στη μέση και συνεχίζουμε βουτυρώνοντας το φύλλο στο ταψί και στρώνοντας ένα άλλο από πάνω, επαναλαμβάνοντας για έξι φορές. Το τελευταίο φύλλο δεν το βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε με καρύδι ελαφρά (λίγη ποσότητα καρυδιού), τοποθετούμε από πάνω νέο φύλλο, το οποίο αλείφουμε με βούτυρο, ξανά φύλλο, το οποίο δεν βουτυρώνουμε, πασπαλίζουμε και πάλι με καρύδι και επαναλαμβάνουμε την ενέργεια αυτή μέχρι να μας μείνουν έξι φύλλα. Στο σημείο αυτό κλείνουμε από κάθε πλευρά του ταψιού το φύλλο, που προεξείχε και συνεχίζουμε βουτυρώνοντας και τοποθετώντας τα φύλλα μέχρι να τελειώσουν. Βουτυρώνουμε το τελευταίο φύλλο καλά.
  4. Χαράζουμε τον μπακλαβά σε μερίδες και τον ψήνουμε στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά.
  5. Βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά και σιροπιάζουμε τον μπακλαβά χλιαρό με το σιρόπι ζεστό.  


Λαχταριστοί λουκουμάδες της Λίλιαν 




Μια συνταγή για λαχταριστούς λουκουμάδες, που έρχεται από την Ουκρανία. Αρκετά διαφορετική από τις γνωστές συνταγές των μαμάδων μας και με πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.


Υλικά που θα χρειασθούμε:

1 αυγό
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 και 1/3 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι κεφίρ
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
λίγο νερό
λάδι για το τηγάνισμα

Χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το κεφίρ και το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει σαν αφρός. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ανακατεύουμε τα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε τη σόδα. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε μέτρια θερμοκρασία. Τους τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή τους περιχύνουμε με μέλι.



"Μερέντα με φουντούκι"
Γρήγορα και εύκολα μπορούμε να παρασκευάσουμε στο σπίτι τη δική μας μερέντα, που την λατρεύουν όλα τα παιδιά και όχι μόνο.


Υλικά
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 4 κουτ, σούπας κακάο (κοσκινισμένο)
  • 1 κούπα τριμμένο φουντούκι
Εκτέλεση

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το  βούτυρο σε μπεν μαρί. Αναμειγνύουμε το σακχαρούχο γάλα με την άχνη, το κακάο, την λιωμένη σοκολάτα και προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο, όπου το διατηρούμε.


"  Μηλόπιτα τριφτή της Αντιγόνης"




Υλικά
  • 7 μέτρια μήλα
  • 1 κούπα καρύδια 
  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα
  • 3 κούπες αλεύρι
  • 3 αυγά
  • βανίλια
  • μπέικιν
Εκτέλεση

Τρίβουμε τα μήλα και τα πασπαλίζουμε με τη 1/2 κούπα ζάχαρη και τα καρύδια.
Κτυπάμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και προσθέτουμε και τα αυγά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά και τις 2 κούπες μόνο αλεύρι. Σ' ένα ταψί στρώνουμε τα 2/3 του μείγματος και από πάνω απλώνουμε τα τριμμένα μήλα. Προσθέτουμε στην υπόλοιπη ζύμη την 1 κούπα αλεύρι, τη ζυμώνουμε και την τρίβουμε σε κομματάκια πάνω από το ταψί, φροντίζοντας να το σκεπάσει καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 175 βαθμούς. 



 " Κέικ με φρούτα "



Υλικά
  • 1 πακετάκι βούτυρο (βιτάμ)
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλάκι μπέικιν
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • 7 σύκα γλυκό ψιλοκομμένα
  • αλεύρι κόκκινη φαρίνα όσο πάρει
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σύκα με γλυκό πορτοκάλι, φράουλα κ.ά.

Εκτέλεση

Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο στο μάτι της κουζίνας. Σ' ένα μπολ κτυπάμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη, ρίχνοντάς την τμηματικά. Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το κτύπημα. Ρίχνουμε στο μείγμα το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε τα σύκα, τα αλευρώνουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά την φόρμα, βάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε για 1 περίπου ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφού διαπιστώσουμε ότι, ψήθηκε καλά, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μία πιατέλα. Όταν το κέικ κρυώσει κοσκινίζουμε από πάνω ζάχαρη άχνη.



 " Τα κουλουράκια της Ελένης"




Υλικά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
  • 1 και 3/4 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα ή χυμό πορτοκαλιού
  • 6 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
  • 8 κουταλάκια μπέϊκιν
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 ασπράδι αυγού και λίγη ζάχαρη για την επάλειψη 
  • ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, ρίχνοντάς την τμηματικά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το γάλα (ή τον χυμό πορτοκαλιού). Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν και το αλάτι και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε μικρά κουλουράκια. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με το ασπράδι του αυγού και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη ζάχαρη. Τα ψήνουμε για 20 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς.



" Το ρεβανί της Νόπης "



Υλικά
  • 5 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπας σπορέλαιο
  • 1 κούπα γιαούρτι
  • 3/4 κούπας ινδοκάρυδο
  • 1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1 μπέικιν
  • 1 βανίλια
Για το σιρόπι
  • 5 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 1/2 λεμόνι
  • 1-2 βανίλιες
Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ κτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη προσθέτοντάς την τμηματικά . Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το κτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε το μείγμα. Το βάζουμε σε ταψάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο καλά και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Περιχύνουμε το γλυκό με το ζεστό σιρόπι πριν κρυώσει τελείως.


" Πουτίγκα "



Υλικά για το παντεσπάνι
  • 2 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 και 1/2 κούπα αλεύρι
  • 4 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
  • 1 μπέικιν
  • 2 βανίλιες
  • κανέλα
  • 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Υλικά για την κρέμα
  • 1 και 1/2 κιλά γάλα
  • 1 κορν φλάουρ
  • 1 κούπα ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκιά την θέλουμε)
  • 2 αυγά 
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Υλικά για το σιρόπι
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 2 και 1/2 ποτήρια νερό
  • 1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ κτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν, το σπορέλαιο, τις βανίλιες, τα καρύδια  και την κανέλα. Ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας και το αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι, που έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει και το ψήνουμε στους 180  βαθμούς για περίπου 30΄ λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για περίπου 5 λεπτά. Βγάζουμε το γλύκισμα από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Σ' ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ με μία κούπα γάλα. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσει,  προσθέτουμε την ζάχαρη και το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε διαρκώς το μείγμα για να μην κολλήσει, μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Την αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς, καθώς και το βούτυρο.
Στη συνέχεια περιχύνουμε την κρέμα στο σιροπιασμένο γλύκισμα. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με κανέλα. Βάζουμε την πουτίγκα στο ψυγείο και τη σερβίρουμε δροσερή. 
Καλή επιτυχία.


" Τα τσουρέκια της Μαρίας "



Υλικά
  • 12 Αυγά
  • 1 κιλό γάλα
  • 1 και 1/2 κιλό ζάχαρη (αν δεν τα θέλετε πολύ γλυκά βάζετε λιγότερη ζάχαρη)
  • 2 γιαούρτια
  • 1 βιτάμ ( 250 gr )
  • 2 φλυτζάνια σπορέλαιο
  • 3 μαγιές
  • 2 φακελάκια κακουλέ
  • 2 φακελάκια μαχλέπι
  • 1 μπέικιν
  • λίγο αλάτι, ξύσμα πορτοκαλιού
  • αλεύρι σκληρό όσο πάρει ( περίπου 4 με 5 κιλά )
Εκτέλεση

Σ΄ ένα μπολ αναμειγνύουμε τις μαγιές με ένα ποτήρι χλιαρό νερό, λίγο γάλα, επίσης χλιαρό, ελάχιστη ζάχαρη και αλεύρι, τόσο όσο να γίνει ένα πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε  σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μία περίπου ώρα.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη για να λιώσει. Σ΄ένα μεγάλο σκεύος αδειάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, την μαγιά και τα ζυμώνουμε.
Σκεπάζουμε την ζύμη μας με λαδόχαρτο ή μεμβράνη και μια κουβερτούλα από πάνω, ώστε να την κρατήσει ζεστή. Όταν η ζύμη μας διπλασιαστεί, πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχέδια πλεξίδας και τα τοποθετούμε σε ταψάκια πάνω σε λαδόχαρτο. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με κρόκο αυγού διαλυμένο με λίγο νερό και τα αφήνουμε και πάλι σε ζεστό χώρο για να φουσκώσουν. Όταν φουσκώσουν τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20΄.
Καλή επιτυχία


1 σχόλιο: