Θεματικά αφιερώματα


"Λεμόνι" ο πολύτιμος καρπός


Το λεμόνι είναι ένα πολύτιμο φρούτο της οικογένειας των εσπεριδοειδών. Γεμάτο χυμό και  άρωμα, διακρίνετε για τις πολλές ευεργετικές ιδιότητές του για την υγεία μας.

Πατρίδα του λεμονιού είναι η νοτιοανατολική Ασία. Οι Κινέζοι καλλιεργούσαν τα λεμόνια ήδη από το 2.200 π.χ. Στην Ελλάδα ήλθαν την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, όπου εγκλιματίστηκαν εύκολα και καλλιεργήθηκαν με επιτυχία. Σιγά-σιγά εξαπλώθηκαν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αργότερα έγιναν γνωστά στην Αμερική από τον Χριστόφορο Κολόμβο. 

Το λεμόνι έχει πάρα πολλές ωφέλιμες ιδιότητες. Είναι μικροβιοκτόνο, αντισηπτικό, αντιρρευματικό, αντιδιαβητικό, αντιυπερτασιακό, τονωτικό και αντιθρομβωτικό. Ο χυμός του ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας στις μολυσματικές ασθένειες, δίνει ενέργεια, ευνοεί τη λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος και διευκολύνει τη λειτουργία της πέψης. Μερικές σταγόνες λεμονιού στο κρέας ή στο ψάρι βοηθούν στην ευκολότερη απορρόφηση του σιδήρου από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στη μαγειρική, στη διακόσμηση, στη ζωγραφική ο ζουμερός καρπός του αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Στην κουζίνα είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός, που κάνει τα πιάτα πιο γευστικά και πιο αρωματικά. Τόσο στη μαγειρική, όσο και στην ζαχαροπλαστική η συμβολή του είναι ανεκτίμητη. 

Τα όμορφα άνθη της λεμονιάς, τα βαθυπράσινα φύλλα της, το φωτεινό κίτρινο χρώμα του καρπού της ενέπνευσαν τη ζωγραφική, τη διακόσμηση, την χειροτεχνία.

Οι ζουμεροί καρποί της αποτυπώθηκαν με την τέχνη του κεντήματος πάνω σε λευκά λινά υφάσματα και σε καμβάδες και διακόσμησαν με αξιώσεις τραπεζομάντηλα, καρέ, μαξιλάρια, πετσέτες και κουρτίνες


Τραπεζομάντηλο με κεντημένα λεμόνια και άνθη λεμονιάς









 Ρόδι, ο καρπός της αφθονίας

Η θέση του στη μαγειρική και στη χειροτεχνία


Με καταγωγή από την μακρινή Περσία, η καλλιέργεια της ροδιάς επεκτάθηκε με το πέρασμα του χρόνου και σε άλλες χώρες με λιγότερο θερμά κλίματα.

Στην Ελληνική μυθολογία θεωρούσαν το ρόδι σύμβολο του έρωτα, της γονιμότητας και της ευημερίας. Ακόμη και σήμερα το ρόδι είναι το γούρι για το νέο χρόνο, ο καρπός που φέρνει καλή τύχη, ευημερία και αφθονία.

Πέρα από αυτά όμως το ρόδι είναι μια υπερτροφή με πολύτιμα διατροφικά οφέλη. Ο καρπός του ροδιού περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, που βοηθούν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση των βλαβών των κυττάρων.


Το ρόδι στη μαγειρική-ζαχαροπλαστική


Σε όλες τις κουζίνες του κόσμου το ρόδι έχει ξεχωριστή θέση τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική.

Στη χώρα μας η πιο συνηθισμένη χρήση είναι σε σαλάτες, μαρμελάδες, ζελέ, παγωτά, λικέρ, σιρόπι γρεναδίνη και φυσικά ως φρούτο.



Συνταγή για μαρμελάδα ρόδι

1 κιλό σποράκια ροδιού

500 γρ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Βράζουμε τα ρόδια με τη ζάχαρη για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τα πολτοποιούμε και τα σουρώνουμε για να πάρουμε το χυμό τους. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και συνεχίζουμε το βράσιμο. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και βράζουμε μέχρι η μαρμελάδα να πήξει.


Το ρόδι στη χειροτεχνία



Όμως το ρόδι δεν είναι είναι μόνο εύγεστο φρούτο, αλλά και πολύ όμορφο αισθητικά. Η ιδιαίτερη εμφάνισή του έχει εμπνεύσει ανά τους αιώνες πολλούς ζωγράφους, γλύπτες και όχι μόνο.

Στο χώρο της χειροτεχνίας και του κεντήματος το ρόδι κατέχει επίσης σημαντική θέση. Απεικονίζεται με τα υπέροχα κόκκινο-πορτοκαλί χρώματά του πάνω σε τραπεζομάντηλα, καρέ, πετσέτες και άλλα εργόχειρα κεντημένος είτε με σταυροβελονιά, είτε με άλλες βελονιές.

Τραπεζομάντηλο με απεικόνιση ροδιών σε κέντημα 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου