17 Μαρτίου 2024

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


 Περίοδος νηστεία και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί αποτελούν ένα κλασικό πιάτο για την περίσταση.

Με την ιδιαίτερη γεύση του αμπελόφυλλου, τη μυρωδάτη γέμιση του ρυζιού και την αφοπλιστική ευωδιά του λεμονιού, προσφέρουν τη δική τους νότα νοστιμιάς στο σαρακοστιανό τραπέζι.




Υλικά  

320 γρ. ρύζι
350 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 λεμόνι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο δυόσμο
200 γρ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι


Κόβουμε τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα, τα πλύνουμε και τα ρίχνουμε σε νερό, που βράζει, για να ζεματιστούν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε το μισό λάδι σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε και το ρύζι. Ανακατεύουμε για λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό. Τ' αφήνουμε για λίγο στη φωτιά μέχρι να μισοβράσει το ρύζι.

Παίρνουμε τα αμπελόφυλλα ένα ένα, τ' απλώνουμε στην παλάμη μας (το γυαλιστερό μέρος να είναι από έξω) βάζουμε με το κουταλάκι λίγη γέμιση, γυρίζουμε τις δύο πλαϊνές πλευρές του αμπελόφυλλου πάνω στη γέμιση και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό σφιχτά.
Βάζουμε τα ντολμαδάκια σε κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο λάδι και λίγο ζεστό νερό (ίσα να τα σκεπάζει). Τα σκεπάζουμε με γυάλινο πιάτο, να τα πιέζει προς τα κάτω και να μη φουσκώσουν. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά.
Τα συνοδεύουμε με λεμόνι. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου