Μικρά τσουρέκια για τα παιδιά στο σχολείο
Το τσουρέκι είναι μια λαχταριστή γλυκιά λιχουδιά, που την αγαπούν μικροί και μεγάλοι.
Τα σχολεία έχουν ανοίξει και οι γονείς θα αναρωτιούνται συχνά τι κολατσιό να δώσουν στα παιδιά τους.
Τα μικρά σπιτικά τσουρέκια είναι μια πολύ καλή λύση.
Η διαδικασία παρασκευής τους δεν είναι μια επίπονη προσπάθεια. Απαιτεί μόνο λίγο παραπάνω χρόνο, καθώς μεσολαβούν τα στάδια αναμονής για το φούσκωμα της ζύμης.
Μπορούμε όμως να παρασκευάσουμε αρκετά τσουρεκάκια, κάποια από αυτά να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και να τα αποψύχουμε, όταν το θελήσουμε.
Μικρά τσουρέκια για τα παιδιά στο σχολείο
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές μαγιά ξηρή
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μαχλέπι
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
5 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ζεστό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
Οδηγίες
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και πετσέτα από πάνω και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το ξύσμα του λεμονιού και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια κάνουμε μια γούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς και ζυμώνουμε, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και κουβέρτα από πάνω και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 περίπου ώρες, μέχρι να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο πλάθουμε κορδόνια και σχηματίζουμε τσουρέκια σε πλεξίδες, σαλιγκάρια ή ότι άλλο σχήμα επιθυμούμε.
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Αφού φουσκώσουν, με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το αυγό, διαλυμένο σε ένα κουταλάκι νερό.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου