Θεματικό αφιέρωμα :
Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι
Δυόσμος - Φασκόμηλο - Μέντα
Είναι ένα πολυετές φυτό με ιδιαίτερο άρωμα, που καλλιεργείται για τις γαστρονομικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Στη μαγειρική τον χρησιμοποιούμε κυρίως σαν καρύκευμα για σάλτσες, αλλά είναι νόστιμος και ψιλοκομμένος σε σαλάτες. Το εκχύλισμά του χρησιμοποιείται και σε καραμέλες μέντας.
Κανένα άλλο φυτό δεν έχει γνωρίσει τόση δόξα ανά τους αιώνες, όσο το φασκόμηλο. Οι Γαλάτες, όπως και οι άλλοι λαοί της αρχαιότητας, το θεωρούσαν θαυματουργό, ικανό να θεραπεύσει κάθε πάθηση.
Το φασκόμηλο έχει διατηρήσει τη φήμη του και στις μέρες μας. Είναι εξαιρετικό τονωτικό του πεπτικού και του νευρικού συστήματος, τονώνει τις λειτουργίες του στομαχιού και του συκωτιού, ανακουφίζει από τους πόνους και τη ναυτία. Είναι αντιπυρετικό, αναλγητικό και ανακουφίζει από τον πονόδοντο, τα στοματικά έλκη, τους κολικούς, την αμυγδαλίτιδα κ.ά.
Η μέντα είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό συγγενικό με το δυόσμο. Προέρχεται από την περιοχή της Ασίας και της ευρύτερης Μεσογείου.
Γνωστή ακόμη από την αρχαιότητα την χρησιμοποιούσαν τόσο οι αρχαίοι Έλληνες, όσο και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Ρωμαίοι για τις ιδιότητές της στην ανακούφιση προβλημάτων του στομαχιού, όπως η δυσπεψία.
Έχει πλούσιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, που προέρχονται κυρίως από τα αρωματικά αιθέρια έλαια, που περιέχει.
Τ αφέψημα της μέντας είναι ένα άριστο χωνευτικό, που ανακουφίζει αμέσως από τη δυσπεψία. Ρίχνουμε λίγα φυλλαράκια της μέντας μέσα σε βραστό νερό, τα αφήνουμε για 7-10 λεπτά και στραγγίζουμε. Όπως όμως ισχύει για τα περισσότερα βότανα, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στην κατανάλωσή της.
Η μέντα χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική, αλλά με μέτρο καθώς το πολύ έντονο άρωμά της επισκιάζει τα υπόλοιπα υλικά.
Η καλλιέργειά της είναι πολύ εύκολη. Πολλαπλασιάζεται και απλώνεται στο έδαφος πολύ εύκολα χάρη στο αναπτυγμένο ριζικό της σύστημα. Αγαπάει το πλούσιο και υγρό χώμα, καθώς και τον ήλιο. Τον χειμώνα το φυτό χάνεται, όπως και ο δυόσμος, αλλά την άνοιξη βγαίνουν καινούργια φυτά από τις ρίζες της, που διατηρούνται στο χώμα.
Πηγή: trips2taste.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου