Μυστικά στην κουζίνα

Όλα έχουν τα μυστικά τους 
και για να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη, καλό είναι να τα ξέρουμε



Μυστικά για ένα επιτυχημένο μπουφέ



Παρόλο που στη χώρα μας δεν συνηθίζεται και τόσο ο μπουφές, όσο το παραδοσιακό τραπέζι, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι, αποτελεί μια έξυπνη λύση, ιδίως όταν έχουμε πολλούς καλεσμένους.
Δίνει την αίσθηση της αφθονίας και ποικιλίας, προσφέροντας στους προσκεκλημένους μας το δικαίωμα της επιλογής, ενώ η άφιξη άλλων της τελευταίας στιγμής δεν θα μας προκαλέσει άγχος.




11 Ιδιότητες και μυστικά που ίσως δεν ξέρετε για το λεμόνι

Υπάρχει σε όλες τις κουζίνες. Χρησιμοποιείται σε φαγητά, σαλάτες, ροφήματα, χυμούς. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό στη διατροφή μας και είναι πασίγνωστες οι θεραπευτικές και ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία μας.
Διαθέτει όμως και κάποιες άλλες ίσως λιγότερο γνωστές, αλλά απολύτως χρήσιμες

Οι άλλες ιδιότητες του λεμονιού 
  • Αν στην κατσαρόλα, που βράζει το ρύζι, προσθέσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού το ρύζι δεν θα κολλήσει μεταξύ του
  • Το μαρούλι, που μαράθηκε μπορεί να ξαναζωντανέψει, αν σ' ένα μπολ με νερό προσθέσουμε το χυμό ενός λεμονιού, βάλουμε το μαρούλι και το αφήσουμε εκεί για μία ώρα
  • Το λεμόνι μπορεί να αντικαταστήσει στο πλύσιμο τη χλωρίνη 
  • Τα κιτρινισμένα σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντιλα μπορούν να ασπρίσουν και πάλι Βράζουμε νερό στην κατσαρόλα. Κόβουμε το λεμόνι και το ρίχνουμε μέσα. Σβήνουμε την φωτιά και βάζουμε στο μείγμα τα κιτρινισμένα ρούχα για μία ώρα περίπου. Στη συνέχεια τα πλένουμε. Το λευκό θα επανέλθει
  • Ο ξύλινος δίσκος κοπής μπορεί να καθαρίσει αν τον πασπαλίσουμε με χοντρό αλάτι και στη συνέχεια τον τρίψουμε με το λεμόνι. Όχι μόνο θα καθαρίσει κάθε σχισμή του, αλλά και θα την απολυμάνει ταυτόχρονα
  • Οι επιφάνειες από χρώμιο (βρύσες, μπαταρίες μπάνιου) θα λάμψουν, αν τις τρίψουμε με μισό λεμόνι, τις ξεπλένουμε και τις σκουπίσουμε με ένα πανί
  • Ο φούρνος μικροκυμάτων θα καθαρίσει εύκολα και θα χάσει τις δυσάρεστες οσμές του, αν σ' ένα μπολ με νερό βάλουμε ξύσμα από λεμόνι και για 5 λεπτά τον λειτουργήσουμε στη μέγιστη θερμοκρασία του. Στη συνέχεια τον σκουπίσουμε με ένα πανί.
  • Αν στην κουζίνα κάποιες επιφάνειες καλύφθηκαν από λιπαρή επίστρωση, που δεν καθαρίζουν με ένα πανί, το λεμόνι είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Αντί για ακριβά χημικά παρασκευάσματα, μπορούμε να τις καθαρίσουμε τρίβοντας με φέτες λεμονιού, πασπαλισμένες με αλάτι. στη συνέχεια τις σκουπίζουμε με καθαρό πανί
  • Τα σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα, μπορούν να απαλλαγούν από τους λεκέδες, αν τα τρίψουμε με μισό λεμόνι, που προηγουμένως θα το έχουμε βουτήξει σε αλάτι ή σόδα. Τα αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε
  • Οι φέτες του λεμονιού μπορούν να αποτρέψουν τα μυρμήγκια να μπουν στο σπίτι, αν τις τοποθετήσουμε στα σημεία εισόδου τους
  • Τον χειμώνα η ατμόσφαιρα του σπιτιού ξεραίνεται από τα καλοριφέρ. Για να φρεσκάρουμε τον αέρα και ενισχύσουμε την υγρασία του, βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και φλούδες λεμονιού



Μυρωδικά και Μπαχαρικά - Τι πρέπει να ξέρουμε

Είναι αναμφισβήτητα από τα πιο απαραίτητα υλικά στην κουζίνα. Αρωματίζουν τα ψητά, τα φαγητά, τα τυριά, τις σάλτσες και πολλά άλλα. Κρύβουν όμως και αυτά τα δικά τους μικρά μυστικά

Μικρά μυστικά για μυρωδικά και μπαχαρικά
  • Τα φρέσκα μυρωδικά διατηρούνται πολύ καλά, αν τα φυλάξουμε σε γυάλινα βάζα με ερμητικό κλείσιμο και τα σκεπάσουμε με λάδι
  • Όταν χρησιμοποιούμε φρέσκα μυρωδικά. αντί για ξερά, πρέπει να τριπλασιάζουμε τη δόση, που λέει η συνταγή
  • Για να είναι φρέσκο το άρωμα του δενδρολίβανου, βάζουμε σε μύλο του καφέ ολόκληρα τα φυλλαράκια του και τρίβουμε πάνω από την κατσαρόλα όσο χρειαζόμαστε κάθε φορά
  • Μπορούμε να αρωματίσουμε εύκολα σάλτσες, σούπες και πιλάφια, βάζοντας στην κατσαρόλα ένα σακουλάκι από τούλι γεμάτο με διάφορα φρέσκα μυρωδικά και αφαιρώντας το στο τέλος του μαγειρέματος
  • Όταν ψιλοκόβουμε φρέσκο δυόσμο, πρέπει να τον πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, γιατί έτσι γίνεται εντονότερο το άρωμά του 
  • Βάζουμε μερικούς ολόκληρους σπόρους στο δοχείο με το τριμμένο πιπέρι. Έτσι οι τρύπες του δοχείου δεν θα βουλώσουν ποτέ, αλλά και το πιπέρι θα έχει πιο φρέσκο άρωμα
  • Όλα τα καυτερά μπαχαρικά, όπως το κόκκινο πιπέρι, η πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και το τσίλι, χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους, αν είναι εκτεθειμένα σε υγρασία και ζέστη.
  • Σε φαγητά που πρέπει να σιγοβράσουν για πολλή ώρα, πρέπει να χρησιμοποιούμε μπαχαρικά σε ολόκληρους σπόρους, που αργούν να βγάλουν τη γεύση τους, ώστε το άρωμά τους να μην κινδυνεύει να εξαφανιστεί με το πολύ βράσιμο
  • Όλα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά καταστρέφονται από την πολλή ζέστη και την υγρασία. Δεν πρέπει λοιπόν, να τα φυλάμε κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα. όπου μαγειρεύουμε.Τα φυλάμε καλύτερα στο ψυγείο ή σε μέρος δροσερό και στεγνό για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Μικρά μυστικά για το αλεύρι, το ζυμάρι και το ψωμί

Το αλεύρι είναι ένα από τα πιο βασικά υλικά στη διατροφή μας, αφού με αυτό γίνονται πάρα πολλές νοστιμιές. Για να πετύχουν όμως οι συνταγές, χρειάζεται ειδική μεταχείριση γιατί είναι αρκετά δύσκολο υλικό, τόσο στο ζύμωμα, όσο και στο ψήσιμο στο φούρνο.

Μικρά μυστικά
  • Διαλύουμε τη μαγιά πάντα σε χλιαρό νερό
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αν βάλουμε στη μαγιά, που διαλύσαμε για να κάνουμε ψωμί, θα βοηθήσει περισσότερο το φούσκωμα
  • Αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον ή σε φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 50 βαθμούς
  • Αν αλείψουμε τις παλάμες μας με λάδι, το ζύμωμα του ψωμιού θα γίνει πολύ πιο εύκολο. 
  • Για να μην γλιστράει και μετακινείται η λεκάνη, καθώς ζυμώνουμε, πρέπει να την ακουμπάμε πάνω σε υγρή πετσέτα
  • Όταν ζυμώνουμε ψωμί, βάζουμε τη ζύμη σε μια λεκάνη αλειμμένη εσωτερικά με λάδι, την πιέζουμε καλά, τη γυρίζουμε, έτσι ώστε η αλειμμένη επιφάνειά της με το λάδι να έλθει προς τα επάνω και την σκεπάζουμε. Με τον τρόπο αυτό φουσκώνοντας  η ζύμη δεν θα ξεραθεί και δεν θα πιάσει κρούστα.
  • Αν θέλουμε το άσπρο ψωμί που φτιάχνουμε να πάρει παντού ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, πρέπει να ψήσουμε τη ζύμη σε μακρόστενο πυρέξ.
  • Για να έχει παντού το ψωμί μας τραγανιστή κόρα, αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης, αφού της έχουμε δώσει το τελειωτικό σχήμα, με το ασπράδι ενός αυγού, διαλυμένο μέσα σε μία κουταλιά της σούπας νερό
  • Για να μην γίνει η κόρα του ψωμιού, που ψήνουμε, σκληρή βάζουμε μέσα στο φούρνο μια μικρή κατσαρόλα με νερό. 
  • Αν θέλουμε η κόρα του ψωμιού, που ψήσαμε, να μαλακώσει, αλείφουμε την επιφάνειά του με λίγο λιωμένο βούτυρο
  • Το  άσπρο ψωμί δεν πρέπει να αποθηκεύεται μαζί με το μαύρο, γιατί είναι πολύ εύκολο να πάρει την μυρωδιά του μαύρου
  • Δεν αποθηκεύουμε το ψωμί σε πλαστική σακούλα, γιατί θα μουχλιάσει γρήγορα. Μπορούμε να το τυλίγουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα
  • Αν στην ψωμιέρα βάλουμε ένα κομμάτι μήλου το ψωμί θα διατηρηθεί φρέσκο περισσότερο διάστημα
Μικρά μυστικά και ιδέες για το κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεϊνες και βιταμίνες, γι' αυτό αποτελεί μια ιδανική τροφή για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Μαγειρεύεται εύκολα και με πάρα πολλούς τρόπους και αρέσει σ' όλους.

Μικρά μυστικά και ιδέες για το κοτόπουλο
  • Τ φρέσκο κοτόπουλο διατηρείται στο ψυγείο μόνο 3 μέρες 
  • Το κατεψυγμένο κοτόπουλο πρέπει να ξεπαγώσει εντελώς, προτού μαγειρευτεί
  • Για να ξεπαγώσει γρήγορα το κατεψυγμένο κοτόπουλο, το βάζουμε σε μία λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει πολύ αλάτι. Με τον τρόπο αυτό το αίμα θα φύγει πιο γρήγορα και το κρέας του θα γίνει περισσότερο λευκό
  • Για να γίνει το κρέας του κοτόπουλου πιο τρυφερό, το αφήνουμε για 3 ώρες μέσα σε γάλα ή κρέμα γάλακτος, πριν το ψήσουμε ή το τηγανίσουμε
  • Το ωμό κοτόπουλο κόβεται πιο εύκολα με ψαλίδι κουζίνας παρά με μαχαίρι

Μικρά και μεγάλα μυστικά για τα ψάρια

Τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, έχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αναμφισβήτητα είναι μία τροφή πολύτιμη για την υγεία μας

Φρέσκα ψάρια
  • Τα ψάρια είναι φρέσκα, αν τα μάτια τους είναι γυαλιστερά και διαυγή. Επίσης όταν τα λέπια του είναι γυαλιστερά και στέρεα κολλημένα στο δέρμα του, ενώ τα βράγχια του ροζ ή κόκκινα
  • Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα το ψάρι, το βάζουμε για μισή ώρα στην κατάψυξη. Τα λέπια, οι βρόγχοι και τα εντόσθια καθαρίζονται πιο εύκολα όταν ψάρι είναι παγωμένο
  • Όταν βράζουμε ψάρι για σούπα, βάζουμε μερικά φύλλα δάφνης στην κατσαρόλα. Το άρωμά τους σκεπάζει την μυρωδιά του ψαριού
  • Όταν ψήνουμε ψάρι στον φούρνο, μπορούμε να στρώσουμε στον πάτο του ταψιού φέτες από κρεμμύδια, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σέλινο και από πάνω να τοποθετήσουμε τα ψάρια. Με τον τρόπο αυτό τα ψάρια θα γίνουν πιο νόστιμα, αλλά και δεν θα κολλήσουν στο ταψί
Κατεψυγμένα ψάρια
  • Αν τα κατεψυγμένα ψάρια τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μέσα σε γάλα, θα χάσουν την χαρακτηριστική μυρωδιά του κατεψυγμένου και θα ξαναβρούν την γεύση του φρέσκου
  • Η σάρκα του κατεψυγμένου ψαριού θα γίνει πιο τρυφερή, αν τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μέσα σ' ένα μείγμα από νερό και χυμό λεμονιού ή ξυδιού ή κρασιού
  • Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του κατεψυγμένου ψαριού, όταν το βράζουμε, ρίχνουμε μερικές σταγόνες ξύδι
  • Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του ψαριού από τα χέρια μας τα τρίβουμε με αλάτι, ξίδι
  • Για να ξεμυρίσει το τηγάνι που τηγανίσαμε τα ψάρια, το πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι, προσθέτουμε καυτό νερό και το αφήνουμε για μισή ώρα, προτού το πλύνουμε κανονικά

Μικρά μυστικά στην κουζίνα για τα αυγά 

Τα αυγά είναι νόστιμα και θρεπτικά και αποτελούν απαραίτητο υλικό στην κουζίνα, καθώς χρησιμοποιούνται με πάρα πολλούς τρόπους

Τα μυστικά των αυγών
  • Για να μην σπάζουν τα κελύφη των αυγών στη διάρκεια του βρασίματος, τα τρίβουμε με μία φέτα λεμονιού πριν το βράσιμο
  • Για να ξεφλουδίζονται εύκολα τα βρασμένα αυγά, τα βάζουμε αμέσως μετά το βράσιμο σε κρύο νερό, σπάμε από την μια άκρη το κέλυφος και μετά τα τρίβουμε μαλακά ανάμεσα στις παλάμες μας. Τα κελύφη θα βγουν σχεδόν μόνα τους
  • Ανακατεύοντας το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα αυγά, πετυχαίνουμε ο κρόκος να μείνει στη μέση
  • Για να μην τρίβονται οι κρόκοι, όταν κόβουμε τα βρασμένα αυγά, βουτάμε το μαχαίρι σε παγωμένο νερό
  • Για να βράσουμε αυγά που ράγισαν, πρέπει να τα τυλίξουμε προηγουμένως το καθένα ξεχωριστά με αλουμινόχαρτο
  • Για να μην κολλήσουν οι ομελέτες στον πάτο του απλού τηγανιού, περνάμε τον πάτο προτού το χρησιμοποιήσουμε με απορροφητικό χαρτί, βουτηγμένο σε χοντρό αλάτι
  • Οι ομελέτες γίνονται πιο φουσκωμένες και αφράτες, αν κτυπήσουμε τα αυγά μαζί με λίγο νερό, αντί για γάλα ή κρέμα γάλακτος. Το νερό καθυστερεί το πήξιμο του κρόκου, ενώ το γάλα και η κρέμα το επιταχύνουν
  • Για να αυξηθεί ο όγκος της μαρέγκας, προσθέτουμε στα ασπράδια, πριν το κτύπημα, ένα κουταλάκι νερό για κάθε ένα ασπράδι


Μικρά μυστικά στην κουζίνα για λαχανικά και φρούτα
Τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βοηθούν την πέψη, προσφέρουν πολλές βιταμίνες και γι' αυτό είναι απαραίτητα στη διατροφή μας

Τα μυστικά των λαχανικών 
  •  Για να χαθεί η άσχημη μυρωδιά του μπρόκολου ή του κουνουπιδιού, που βράζουν, βάζουμε στην κατσαρόλα μία ή δύο φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • Το ίδιο θα συμβεί και με το λάχανο, που βράζει, αν ρίξουμε στο νερό του βρασίματος μία λεπτή φέτα λεμονιού
  • Τα λαχανικά ή χορταρικά για να μην χάσουν στο βράσιμο το χρώμα τους, πρέπει να προσθέσουμε στο νερό του βρασίματος λίγη μαγειρική σόδα
  • Το κουνουπίδι για να μην χάσει στο βράσιμο το άσπρο χρώμα του, προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο γάλα 
  • Τα λαχανικά πρέπει να βράζουν σε δυνατή φωτιά και να τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, αφού το νερό βράσει
  • Το μαρούλι και η ρόκα δεν θα μαραθούν γρήγορα στην λεκάνη του ψυγείου, αν βάλουμε σ' αυτήν ένα στεγνό σφουγγαράκι, για να απορροφάει την υγρασία
  • Στην σαλάτα των λαχανικών το αλάτι μπαίνει λίγο πριν το σερβίρισμα, γιατί τα κάνει να βγάζουν το νερό τους και να μαραίνονται.
  • Για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες μετά το καθάρισμά τους, τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού
  • Για να φύγει η πικρίλα από τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό
Τα μυστικά των φρούτων
  • Οι άγουρες μπανάνες ωριμάζουν γρηγορότερα, αν τις βάλουμε δίπλα σε ώριμες
  • Η ωρίμανση της μπανάνας σταματάει, αν τη βάλουμε στο ψυγείο (κάνει μόνο σκούρο το χρώμα της φλούδας)
  • Τα ακτινίδια και τα αχλάδια ωριμάζουν πιο γρήγορα, αν τα βάλουμε ανάμεσα σε μήλα. 
  • Το χρώμα της φλούδας των πορτοκαλιών δεν είναι πάντα ένδειξη ωριμότητας, επειδή πολλές φορές δέχονται χρωστική επεξεργασία στη φλούδα, για να βελτιωθεί η εμφάνισή τους
  • Τα γλυκά πορτοκάλια έχουν μεγαλύτερο βαθούλωμα στην κορυφή τους
  • Πρέπει πρώτα να πλένουμε τις φράουλες και μετά να αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Σε διαφορετική περίπτωση απορροφούν πολύ νερό και μαλακώνουν γρήγορα
  • Το λεμόνι όταν έχει λεία φλούδα και μικρή βάση κοτσανιού, έχει περισσότερο χυμό και άρωμα
  • Το λεμόνι ή το πορτοκάλι θα βγάλει διπλάσιο χυμό, αν πριν το στύψουμε το βουτήξουμε για 15 λεπτά σε ζεστό νερό ή το βάλουμε σε ζεστό φούρνο
  • Αν χρειαζόμαστε μόνο μερικές σταγόνες λεμονιού, δεν χρειάζεται να κόψουμε ολόκληρο το λεμόνι. Αρκεί να το τρυπήσουμε με ένα πιρούνι στην άκρη και να στύψουμε το χυμό που χρειαζόμαστε. 
  • Τα μήλα διατηρούνται περισσότερο, αν δεν ακουμπούν το ένα το άλλο
  • Στα γκρέιπφρουτ το πάχος της φλούδας αποτελεί ένδειξη ωριμότητας και όχι το χρώμα. Αυτά που έχουν λεπτή φλούδα έχουν περισσότερο χυμό και καλύτερο άρωμα
  • Τα γκρέιπφρουτ ξεφλουδίζονται ευκολότερα, αν τα αφήσουμε για λίγο σε ζεστό φούρνο
  • Τα σταφύλια πρέπει να φυλάγονται στο ψυγείο, αλλά χωρίς να πλυθούν, γιατί το νερό, που μένει πάνω τους κάνει τις ρόγες να σαπίσουν

1 σχόλιο: