12 Μαΐου 2024

Τούρτα σοκολάτας με καραμέλα και τυρί κρέμα, απίθανη γεύση

 

Ο πιο γλυκός πειρασμός, χωρίς καμία υπερβολή.

Ένας απίστευτος συνδυασμός γεύσεων, που ειλικρινά δεν βρίσκω λόγια να τον περιγράψω.

Αρκετά υλικά, αρκετές παρασκευές, αλλά μη διστάσετε, να το κάνετε, γιατί το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει.





Υλικά

Για το παντεσπάνι

3/4 από φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι φαρίνα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3 γεμάτες κουταλιές κακάο
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για την κρέμα καραμέλας

150 γρ. ζάχαρη
120 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. βούτυρο γάλακτος

Για την κρέμα τυριού

400 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. κρέμα γάλακτος 25% λιπαρά 
70 γρ. ζάχαρη άχνη
10 γρ. ζάχαρη βανίλια

Για το γλάσο σοκολάτας  βάλαμε διπλάσια δόση

50 ml ζεστό γάλα
2 κουταλιές κακάο
4 κουταλιές ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο γάλακτος


Για το παντεσπάνι

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και γίνουν αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το κακάο, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ελαφρά, κάνοντας κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε σε ταψάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο. ή σε τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. περίπου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε, αν το παντεσπάνι ψήθηκε καλά, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί, πριν το ξεφορμάρουμε. 
Όταν κρυώσει το κόβουμε οριζόντια σε δύο ισοπαχείς δίσκους.

Για την καραμέλα

Σε βαθιά κατσαρόλα μετρίου μεγέθους ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, περιμένοντας να λιώσει. Ανακινούμε κάθε τόσο την κατσαρόλα χωρίς να την ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Όταν αρχίσει να λιώνει και να αλλάζει χρώμα, ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα. Παράλληλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, χωρίς να πάρει βρασμό και τη ρίχνουμε στη λιωμένη ζάχαρη με προσοχή ;;;;, ανακατεύοντας αμέσως μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το βούτυρο

Για την κρέμα τυριού

Ρίχνουμε στο μίξερ το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 5-10 λεπτά μέχρι ενωθούν τα υλικά και γίνουν αφράτη κρέμα.

Για το γλάσο σοκολάτας

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κακάο, τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και γίνουν ;;;;

Συναρμολόγηση

Σε πιατέλα τοποθετούμε τον ένα δίσκο από το παντεσπάνι. Απλώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα τυριού και ακολούθως την κρέμα καραμέλας.
Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα τυριού. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει για 2 ώρες τουλάχιστον. Τέλος τη σκεπάζουμε με το γλάσο σοκολάτας και την κρατάμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου