23 Απριλίου 2024

Ελιά το σύμβολο της σοφίας - Κεντήματα με σχέδια ελιάς

 

Θεματικό αφιέρωμα στην ελιά


 Ελιά το σύμβολο της σοφίας και της ειρήνης

Γνωστή η ελιά από τους αρχαιότατους ακόμα χρόνους, δικαίως θεωρείται ως τόπος καταγωγής της η ανατολική Μεσόγειος. 
Σύμφωνα με την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, η πρώτη ελιά φυτεύτηκε στην Ακρόπολη από την Αθηνά, τη θεά της σοφίας. Γι' αυτό άλλωστε η ελιά θεωρείται και σύμβολο της σοφίας, αλλά και της ειρήνης.
Στους ολυμπιακούς αγώνες οι αθλητές, που πρώτευαν, στέφονταν με στεφάνια ελιάς. Στους πολέμους "ο κλάδος ελαίας" σήμαινε το τέλος του πολέμου. Οι αγγελιοφόροι μετέφεραν το μήνυμα της ειρήνης ή της ανακωχής κρατώντας κλαδί ελιάς.

Ελαιόλαδο, πηγή ζωής

Το λάδι της ελιάς θεωρείται ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής, αφού τα θρεπτικά στοιχεία, που περιέχει, αποτελούν πηγή νεότητας και μακροζωίας. 
Είναι σημαντικός σύμμαχος της υγείας μας, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, που συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου. 
Σύμφωνα με έρευνα, που διενήργησαν Ισπανοί επιστήμονες, η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Η ελιά και οι καρποί της πηγή έμπνευσης στην τέχνη

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα η ελιά και οι πολύτιμοι καρποί της έχουν εμπνεύσει την τέχνη ποικιλοτρόπως. 
Από τα πανέμορφα χρυσά κτερίσματα των αρχαίων Ελληνικών χρόνων, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, μέχρι και τις δημιουργικές τέχνες, όπως το κέντημα και το πλέξιμο, τα κλαδιά της ελιάς με τα τοξοειδή φύλλα της και τους χαρακτηριστικούς καρπούς της αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Σχέδια με κλαδιά ελιάς για κέντημα σε καρέ, τραπεζομάντηλα και μαξιλάρια















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου