30 Οκτωβρίου 2022

Ρόδι, ο καρπός της αφθονίας-Θεματικό αφιέρωμα

Η θέση του στη μαγειρική και στη χειροτεχνία


Με καταγωγή από την μακρινή Περσία, η καλλιέργεια της ροδιάς επεκτάθηκε με το πέρασμα του χρόνου και σε άλλες χώρες με λιγότερο θερμά κλίματα.

Στην Ελληνική μυθολογία θεωρούσαν το ρόδι σύμβολο του έρωτα, της γονιμότητας και της ευημερίας. Ακόμη και σήμερα το ρόδι είναι το γούρι για το νέο χρόνο, ο καρπός που φέρνει καλή τύχη, ευημερία και αφθονία.

Πέρα από αυτά όμως το ρόδι είναι μια υπερτροφή με πολύτιμα διατροφικά οφέλη. Ο καρπός του ροδιού περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, που βοηθούν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση των βλαβών των κυττάρων.


Το ρόδι στη μαγειρική-ζαχαροπλαστική


Σε όλες τις κουζίνες του κόσμου το ρόδι έχει ξεχωριστή θέση τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική.

Στη χώρα μας η πιο συνηθισμένη χρήση είναι σε σαλάτες, μαρμελάδες, ζελέ, παγωτά, λικέρ, σιρόπι γρεναδίνη και φυσικά ως φρούτο.



Συνταγή για μαρμελάδα ρόδι

1 κιλό σποράκια ροδιού

500 γρ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Βράζουμε τα ρόδια με τη ζάχαρη για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τα πολτοποιούμε και τα σουρώνουμε για να πάρουμε το χυμό τους. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και συνεχίζουμε το βράσιμο. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και βράζουμε μέχρι η μαρμελάδα να πήξει.

Το ρόδι στη χειροτεχνία



Όμως το ρόδι δεν είναι είναι μόνο εύγεστο φρούτο, αλλά και πολύ όμορφο αισθητικά. Η ιδιαίτερη εμφάνισή του έχει εμπνεύσει ανά τους αιώνες πολλούς ζωγράφους, γλύπτες και όχι μόνο.

Στο χώρο της χειροτεχνίας και του κεντήματος το ρόδι κατέχει επίσης σημαντική θέση. Απεικονίζεται με τα υπέροχα κόκκινο-πορτοκαλί χρώματά του πάνω σε τραπεζομάντηλα, καρέ, πετσέτες και άλλα εργόχειρα κεντημένος είτε με σταυροβελονιά, είτε με άλλες βελονιές.

Τραπεζομάντηλο με απεικόνιση ροδιών σε κέντημα 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου