26 Ιανουαρίου 2022

Μικρά μυστικά για τη φροντίδα των πλεκτών

Το σωστό καθάρισμα των πλεκτών είναι πραγματική τέχνη και κρύβει αρκετά μικρά μυστικά. Όσες αγαπάμε το μαλλί, πρέπει να τα γνωρίζουμε, ώστε να διατηρούμε τα μάλλινά μας αφράτα και μαλακά σαν καινούργια.

Οι ίνες του μαλλιού, επειδή είναι φυσικές, μοιάζουν να αποκτούν νέα ζωή μέσα στο νερό, που είναι και αυτό στοιχείο της φύσης.

Στο μικροσκόπιο η ίνα του μαλλιού φαίνεται σαν ένας σχηματισμός από λέπια. Αυτό ακριβώς είναι που εξασφαλίζει μια εξαιρετική θερμομόνωση, δηλαδή προστασία από το κρύο. Αυτό το πολύτιμο συστατικό πρέπει να διατηρηθεί στο πλύσιμο.

  • Είναι πολύ σημαντικό να διαχειριζόμαστε πολύ διακριτικά τις βρεγμένες ίνες, χωρίς τριψίματα και στυψίματα, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να μαζέψει το πλεκτό και να πήξει, έτσι ώστε να είναι άσχημο στην εμφάνιση, σκληρό στην αφή και κυρίως να μην μας προστατεύει όπως πριν.
  • Πριν βυθίσουμε το πλεκτό στο νερό, ελέγχουμε την ετικέτα με τις οδηγίες πλυσίματος. Βεβαιωνόμαστε ότι, μπορούμε να το πλύνουμε στο χέρι, στο πλυντήριο στο κατάλληλο πρόγραμμα ή ότι προορίζεται για στεγνό καθάρισμα.
  • Για να βεβαιωθούμε ότι το χρώμα δεν ξεβάφει, ακουμπάμε λίγο βρεγμένο βαμβάκι σε μια γωνιά του πλεκτού και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Αν το χρώμα δεν περάσει στο βαμβάκι, δεν θα έχουμε προβλήματα. Τα πιο επικίνδυνα χρώματα είναι το κόκκινο, το μαύρο και το μπλε.
  • Πλένουμε απαλά τα πλεκτά σε κρύο ή χλιαρό νερό μέχρι 40 βαθμούς, αφού τα μουλιάσουμε για λίγο. Για το στέγνωμα τα απλώνουμε οριζόντια πάνω σε λευκή πετσέτα.
  • Αν έχουμε απλώσει σωστά το πλεκτό, δεν θέλει πολύ σιδέρωμα. Για τα πλεκτά όμως, που απαιτούν σιδέρωμα, επιλέγουμε τη σωστή θερμοκρασία, ακολουθώντας τις ενδείξεις, που αναγράφονται πάνω σε κάθε σίδερο, στο θερμοστάτη. Σιδερώνουμε απαλά, εξαιρώντας τις ανάγλυφες πλέξεις, με ή χωρίς τη χρήση ατμού. Όταν δεν χρησιμοποιούμε ατμοσίδερο, καλύπτουμε την επιφάνεια με υγρό πανί, για να αποφύγουμε τις γυαλάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου