Με ποιο τρόπο όμως πρέπει να τα συλλέξουμε και να τα αποξηράνουμε καλύτερα, ώστε να διατηρήσουν το άρωμά τους και τα πολύτιμες ιδιότητές τους;
Συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων
Μαζεύουμε τα αρωματικά φυτά ή τα βότανα πριν ανθίσουν με εξαίρεση το δενδρολίβανο, το θυμάρι και το χαμομήλι, επιλέγοντας τα καλύτερα τμήματα του φυτού. Καλό είναι η συλλογή τους να γίνεται όταν ο καιρός είναι ξερός και όχι υγρός, για να μην έχουν πολύ υγρασία, ώστε να διατηρηθούν περισσότερο.
Προσέχουμε η συλλογή των βοτάνων να γίνεται από μέρη καθαρά και όχι από τις παρυφές δρόμων με κίνηση ή από αγρούς με καλλιέργειες, γιατί δεν γνωρίζουμε αν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα.
Τα κόβουμε με τα κοτσανάκια τους, τα πλένουμε ελαφρά με χλιαρό νερό (εξαιρείται το χαμομήλι) και τα δένουμε σε ματσάκια.
Αποξήρανση αρωματικών φυτών και βοτάνων
Αφού τα δέσουμε σε ματσάκια, επιλέγουμε ένα μέρος σκιερό ή σκοτεινό, πολύ καλά αεριζόμενο, που η θερμοκρασία του να μην είναι χαμηλή, αλλά και ούτε μεγαλύτερη του εξωτερικού περιβάλλοντος και τα κρεμάμε από τα κοτσάνια τους για να στεγνώσουν. Για να μην σκονίζονται μπορούμε να τα σκεπάσουμε με ένα απαλό ύφασμα.
Πρέπει να ξέρουμε ότι, αν η θερμοκρασία είναι υψηλή ή τα βλέπει ο ήλιος, τα φύλλα των αρωματικών μας φυτών και βοτάνων θα ζαρώσουν, θα χάσουν το άρωμά τους, τα αιθέρια έλαια, που έχουν και το χρώμα τους θα γίνει καφετί.
Τα διατηρούμε έτσι για μερικές ημέρες μέχρι να στεγνώσουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουμε ότι, η διαδικασία της αποξήρανσης ολοκληρώθηκε όταν τρίβονται εύκολα.
Φύλαξη αποξηραμένων αρωματικών φυτών και βοτάνων
Διατηρούμε τα αποξηραμένα αρωματικά φυτά και βότανα σε γυάλινα βάζα, που κλείνουν καλά και σε σκοτεινό μέρος (στα ντουλάπια της κουζίνας), ώστε να διατηρήσουν τις αρωματικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες, για περίπου ένα χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου