15 Οκτωβρίου 2024

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα, όλο γεύση και άρωμα

 

Με άρωμα και γεύση, που έρχεται από τα βάθη της παράδοσης, τα σουτζουκάκια τα Σμυρνέικα τιμούν σήμερα το τραπέζι μας.



Υλικά

750 γρ. κιμά
2 φέτες ψωμί
2 αυγά
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/3 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλιά ξύδι
Αλάτι, Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας

3 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
1 φλιτζάνι κρασί ερυθρό ξηρό
1/2 κουταλάκι ζάχαρη


Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και το στραγγίζουμε καλά. Σ' ένα βαθύ μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το ψωμί, τον κιμά, τα αυγά, τον μαϊντανό, το κύμινο, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να σταθούν για λίγο. 

Πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενα σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε λίγο λάδι. 

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, το κρασί, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε, να βράσει, να γίνει δεμένη σάλτσα, όχι πολύ πηχτή. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε  τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτα, ανακινώντας την κατσαρόλα, ώστε να σκεπαστούν. Τα αφήνουμε για λίγο να τραβήξουν τα υγρά της σάλτσας.
Τα σερβίρουμε ζεστά και τα συνοδεύουμε με ρύζι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου