30 Απριλίου 2024

Κεντημένα λουλούδια, ύμνος στην άνοιξη


Μια γλυκιά καλημέρα με λουλούδια.


 Ολοζώντανες εικόνες ζωγραφισμένες με βελόνα και κλωστή, μοιάζουν να υμνούν την άνοιξη και να καλωσορίζουν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Πανέμορφα, χρωματιστά λουλούδια, κεντημένα με σταυροβελονιά, μας προσφέρουν απλόχερα τη δροσιά τους και μας καλημερίζουν στο ξύπνημα της μέρας.




29 Απριλίου 2024

Κριθαρότο με μύδια και γαρίδες


 Ένας απίστευτος συνδυασμός γεύσεων και μυρωδιών.


Η μοναδική και γεμάτη ένταση γεύση των μυδιών ενώνεται με την ντελικάτη γεύση της γαρίδας.

Ο γάμος είναι πολύ αρμονικός και επιτυχημένος μένει μόνο να το διαπιστώσετε.



Υλικά 


500 γρ. κριθαράκι
100 ml ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο αγελάδας ή φυτικό
500 γρ. μύδια φρέσκα με το κέλυφος 
300 γρ. γαριδούλες
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, τεμαχισμένη σε κύβους
1 πράσο, τεμαχισμένο σε ροδέλες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Μαϊντανό για το πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι


Καθαρίζουμε πολύ καλά τα όστρακα των μυδιών και τα πλύνουμε με πολύ νερό.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό, τα σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 με 2 λεπτά. Τα ζωντανά μύδια θα ανοίξουν το κέλυφός τους. Τα υπόλοιπα, που δεν θα ανοίξουν, τα πετάμε. Σουρώνουμε τον ζωμό των μυδιών, βάζοντας ένα ψιλό πανάκι πάνω στη σίτα για να συγκρατήσει και την παραμικρή ποσότητα άμμου, που ενδεχομένως υπάρχει και τον κρατάμε.
Κρατάμε μερικά μύδια μαζί με το όστρακό τους και τα υπόλοιπα τα αφαιρούμε. Πολλά μύδια, όχι όλα, έχουν ένα σκληρό γένι, που πρέπει να το αφαιρέσουμε.

Αφαιρούμε τα κεφάλια από τις γαριδούλες, καθώς και το υπόλοιπο κέλυφός τους. Βγάζουμε το εντεράκι τους και τις πλύνουμε καλά. Σε κατσαρόλα βράζουμε τα κεφάλια μόνο με νερό για 5 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας κάθε τόσο για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Όταν το αλκοόλ εξατμισθεί, με μια βαθιά κουτάλα ρίχνουμε μια κουταλιά από το ζωμό των μυδιών και γαρίδων, που κρατήσαμε. Μόλις το κριθαράκι τον πιεί επαναλαμβάνουμε το ίδιο για 4-5 φορές ακόμη. 
Προσθέτουμε τώρα την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και συνεχίζουμε προσθέτοντας ζωμό, όπως και πριν. 
Δύο με τρία λεπτά πριν μαλακώσει το κριθαράκι, προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια. Ο βρασμός έχει ολοκληρωθεί και κλείνουμε τη φωτιά.

 Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό πασπαλισμένο με μαϊντανό.

Τραπεζομάντηλο με κεντημένες φράουλες

Οι αγαπημένες κατακόκκινες, ζουμερές και μυρωδάτες φράουλες με τα λευκά ντελικάτα άνθη και τα πράσινα φύλλα γίνονται θέμα για κέντημα πάνω στο λινό τραπεζομάντηλο, που ζωντανεύει και εντυπωσιάζει με την ομορφιά του. 




28 Απριλίου 2024

Πασχαλιές σε κέντημα με σταυροβελονιά


Η πασχαλιά το ευωδιαστό λουλούδι του Πάσχα.

 Αυτό το ξεχωριστό λουλούδι με την ταξιανθία των ανθών του στις ποικίλες αποχρώσεις του μωβ, αποτυπώνεται με την τέχνη του κεντήματος σιγά σιγά βελονιά τη βελονιά πάνω στο λευκό ύφασμα, χαρίζοντάς του λάμψη και χρώμα.





25 Απριλίου 2024

Κομψότητα και αρχοντιά στο κρεβάτι

Η τέχνη της δαντέλας είναι συνυφασμένη με την κομψότητα.

Λεπτές και αέρινες οι δαντέλες υπογραμμίζουν με την παρουσία τους πάνω σε κάθε εργόχειρο την αρχοντιά, την ευαισθησία, τον ρομαντισμό.

Τρία σεντόνια διακοσμημένα με χειροποίητη πλεκτή δαντέλα σε διαφορετικά στιλ.

 Ένα ολάνθιστο στεφάνι από δαντελένια μοτίφ απλώνεται κεντρικά πάνω στο λευκό σεντόνι, μονοπωλώντας αμέσως τα βλέμματα.




23 Απριλίου 2024

Ελιά το σύμβολο της σοφίας - Κεντήματα με σχέδια ελιάς

 

Θεματικό αφιέρωμα στην ελιά


 Ελιά το σύμβολο της σοφίας και της ειρήνης

Γνωστή η ελιά από τους αρχαιότατους ακόμα χρόνους, δικαίως θεωρείται ως τόπος καταγωγής της η ανατολική Μεσόγειος. 
Σύμφωνα με την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, η πρώτη ελιά φυτεύτηκε στην Ακρόπολη από την Αθηνά, τη θεά της σοφίας. Γι' αυτό άλλωστε η ελιά θεωρείται και σύμβολο της σοφίας, αλλά και της ειρήνης.
Στους ολυμπιακούς αγώνες οι αθλητές, που πρώτευαν, στέφονταν με στεφάνια ελιάς. Στους πολέμους "ο κλάδος ελαίας" σήμαινε το τέλος του πολέμου. Οι αγγελιοφόροι μετέφεραν το μήνυμα της ειρήνης ή της ανακωχής κρατώντας κλαδί ελιάς.

Ελαιόλαδο, πηγή ζωής

Το λάδι της ελιάς θεωρείται ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής, αφού τα θρεπτικά στοιχεία, που περιέχει, αποτελούν πηγή νεότητας και μακροζωίας. 
Είναι σημαντικός σύμμαχος της υγείας μας, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, που συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου. 
Σύμφωνα με έρευνα, που διενήργησαν Ισπανοί επιστήμονες, η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Η ελιά και οι καρποί της πηγή έμπνευσης στην τέχνη

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα η ελιά και οι πολύτιμοι καρποί της έχουν εμπνεύσει την τέχνη ποικιλοτρόπως. 
Από τα πανέμορφα χρυσά κτερίσματα των αρχαίων Ελληνικών χρόνων, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, μέχρι και τις δημιουργικές τέχνες, όπως το κέντημα και το πλέξιμο, τα κλαδιά της ελιάς με τα τοξοειδή φύλλα της και τους χαρακτηριστικούς καρπούς της αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Σχέδια με κλαδιά ελιάς για κέντημα σε καρέ, τραπεζομάντηλα και μαξιλάρια




22 Απριλίου 2024

Φαρδιά δαντέλα σε ατραντέ


Μια φαρδιά δαντέλα μόνο είναι αρκετή για να ενώσει δύο ισομήκη υφάσματα και να δημιουργήσει πρακτικά τραπεζομάντηλα, που δεν περνούν απαρατήρητα.

Η δαντέλα με τα μεγάλα σταφύλια διατρέχει κατά μήκος το τραπεζομάντηλο, συμβάλλοντας ενωτικά σ' αυτήν την άρρηκτη σχέση. 









21 Απριλίου 2024

Προτάσεις για πλέξιμο με δροσερά πλεκτά για γυναίκες


Ζακέτες, πουλόβερ και τοπ με αέρινες πλέξεις και όλα για γυναικείες τρυφερές υπάρξεις.

Πάρτε βαμβακερά νήματα και δημιουργήστε τις δικές σας επιλογές με τα σχέδια και τα χρώματα, που σας ταιριάζουν.

Το πλέξιμο είναι ευχάριστη απασχόληση, γυμνάζει τα χέρια και τον νου και επιπλέον δημιουργεί όμορφα πλεκτά με μικρό οικονομικό κόστος.