Πλέξιμο - Χρήσιμες οδηγίες


Το πλέξιμο αποτελεί μια πολύ ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση. 
Προσφέρει τη χαρά της δημιουργίας των πλεκτών της αρεσκείας μας, τη δυνατότητα της χαλάρωσης κατά τον ελεύθερο χρόνο μετά από μια κουραστική ημέρα, την εξοικονόμηση χρημάτων, κυρίως όμως την ικανοποίηση της προσφοράς στα αγαπημένα μας πρόσωπα μοναδικών χειροποίητων πλεκτών, πλεγμένων με την αγάπη και τη φροντίδα μας.



Μικρά μυστικά για τη φροντίδα των πλεκτών

Το σωστό καθάρισμα των πλεκτών είναι πραγματική τέχνη και κρύβει αρκετά μικρά μυστικά. Όσες αγαπάμε το μαλλί, πρέπει να τα γνωρίζουμε, ώστε να διατηρούμε τα μάλλινά μας αφράτα και μαλακά σαν καινούργια.

Οι ίνες του μαλλιού, επειδή είναι φυσικές, μοιάζουν να αποκτούν νέα ζωή μέσα στο νερό, που είναι και αυτό στοιχείο της φύσης.

Στο μικροσκόπιο η ίνα του μαλλιού φαίνεται σαν ένας σχηματισμός από λέπια. Αυτό ακριβώς είναι που εξασφαλίζει μια εξαιρετική θερμομόνωση, δηλαδή προστασία από το κρύο. Αυτό το πολύτιμο συστατικό πρέπει να διατηρηθεί στο πλύσιμο.

  • Είναι πολύ σημαντικό να διαχειριζόμαστε πολύ διακριτικά τις βρεγμένες ίνες, χωρίς τριψίματα και στυψίματα, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να μαζέψει το πλεκτό και να πήξει, έτσι ώστε να είναι άσχημο στην εμφάνιση, σκληρό στην αφή και κυρίως να μην μας προστατεύει όπως πριν.
  • Πριν βυθίσουμε το πλεκτό στο νερό, ελέγχουμε την ετικέτα με τις οδηγίες πλυσίματος. Βεβαιωνόμαστε ότι, μπορούμε να το πλύνουμε στο χέρι, στο πλυντήριο στο κατάλληλο πρόγραμμα ή ότι προορίζεται για στεγνό καθάρισμα.
  • Για να βεβαιωθούμε ότι το χρώμα δεν ξεβάφει, ακουμπάμε λίγο βρεγμένο βαμβάκι σε μια γωνιά του πλεκτού και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Αν το χρώμα δεν περάσει στο βαμβάκι, δεν θα έχουμε προβλήματα. Τα πιο επικίνδυνα χρώματα είναι το κόκκινο, το μαύρο και το μπλε.
  • Πλένουμε απαλά τα πλεκτά σε κρύο ή χλιαρό νερό μέχρι 40 βαθμούς, αφού τα μουλιάσουμε για λίγο. Για το στέγνωμα τα απλώνουμε οριζόντια πάνω σε λευκή πετσέτα.
Αν έχουμε απλώσει σωστά το πλεκτό, δεν θέλει πολύ σιδέρωμα. Για τα πλεκτά όμως, που απαιτούν σιδέρωμα, επιλέγουμε τη σωστή θερμοκρασία, ακολουθώντας τις ενδείξεις, που αναγράφονται πάνω σε κάθε σίδερο, στο θερμοστάτη. Σιδερώνουμε απαλά, εξαιρώντας τις ανάγλυφες πλέξεις, με ή χωρίς τη χρήση ατμού. Όταν δεν χρησιμοποιούμε ατμοσίδερο, καλύπτουμε την επιφάνεια με υγρό πανί, για να αποφύγουμε τις γυαλάδες.
Πηγή: Περιοδικό Πρακτική


Οδηγίες για πλέξιμο με βελόνες


Για να έχουμε όμως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια μικρά μυστικά για το πλέξιμο, το κέντημα και τη ραφή των πλεκτών.

Σταχυολόγησα λοιπόν από το περιοδικό 'πρακτική' μερικά κοινά μυστικά και σας τα παραθέτω.


  • Πριν αρχίσετε το πλεκτό κάνετε πάντα ένα δείγμα 10 Χ 10 εκατοστών περίπου, με το νήμα, την πλέξη και τις βελόνες, που συμβουλεύουν οι οδηγίες του μοντέλου, που διαλέξατε. Αν το δείγμα ανταποκρίνεται στο δείγμα, που αναφέρουν οι οδηγίες, αρχίστε το πλέξιμο, διαφορετικά δοκιμάστε πιο χοντρές ή πιο ψιλές βελόνες μέχρι να έχετε το σωστό δείγμα.
  • Το λάστιχο 1+1( δηλαδή 1 καλή, 1 ανάποδη) ¨κρατάει¨ περισσότερο από το λάστιχο 2+2 (δηλαδή 2 καλή, 2 ανάποδη) και το στριφτό λάστιχο (δηλαδή πιάνοντας με τη βελόνα το πίσω στυλάκι κάθε πόντου) είναι ακόμα πιο σφικτό.
  • Είναι καλύτερα να πλέκετε συγχρόνως και τα δύο μανίκια. Αν τα πλέκετε το ένα μετά το άλλο, δύσκολα δύσκολα θα κάνετε όλες τις προσθέσεις πόντων ή τα κλεισίματα πόντων στα ίδια ακριβώς σημεία.
  • Μην κάνετε ποτέ κόμπους κατά το πλέξιμο. Αν το κουβάρι τελειώσει στη μέση μιας σειράς, καλό είναι να ξηλώσετε μερικούς πόντους και να ενώσετε το καινούργιο κουβάρι ως εξής: πλέξτε 2-3 πόντους χρησιμοποιώντας μαζί και τα δύο νήματα, δηλαδή το τελευταίο κομμάτι του κουβαριού, που τελειώνει και το πρώτο κομμάτι του καινούργιου. Μετά συνεχίστε κανονικά με το καινούργιο κουβάρι. Ή ξεστρίψτε τα τελευταία 7 εκατοστά του πρώτου κουβαριού και πρώτα 7 εκατοστά του του καινούργιου, κόψτε τις μισές κλωστές από το καθένα και στρίψτε μαζί τις υπόλοιπες, ώστε και το μεταβατικό αυτό κομμάτι να έχει το ίδιο πάχος με το υπόλοιπο νήμα. Πλέξτε προσεκτικά αυτό το κομμάτι και με ένα βελονάκι περάστε μέσα στους πόντους τις άκρες των νημάτων, που μπορεί να εξέχουν.
  • Κάθε φορά, που πρόκειται να αφήσετε το πλέξιμο, τελειώστε πρώτα τη σειρά, που πλέκετε. Έτσι οι πόντοι θα είναι πιο ομοιόμορφοι, διαφορετικά μπορεί να φανούν ξεχειλωμένοι στα σημεία, που διακόψατε και διπλώσατε το πλεκτό.
  • Για να γίνει το ζέρσεϋ πιο στρωτό, πλέκετε τις ανάποδες σειρές με βελόνα κατά μισό νούμερο λεπτότερη από αυτήν, που χρησιμοποιείτε για τις καλές σειρές.
  • Συχνά γίνονται κεντήματα με βελονιά πόντου πάνω σε πλεκτά. Χρησιμοποιήστε στην περίπτωση αυτή νήματα του ιδίου πάχους με το νήμα του πλεκτού. Προσέχετε να μην τραβάτε πολύ το νήμα και να διατηρείτε την ίδια ελαστικότητα, που έχει το πλεκτό.
  • Όταν τελειώσει το πλέξιμο όλων των κομματιών, απλώστε τα πάνω σε μαλακή επιφάνεια και στερεώστε τα με καρφίτσες δίνοντάς τους τη σωστή φόρμα. Περάστε έπειτα το σίδερο ατμού πολλές φορές από πάνω τους χωρίς όμως να τα αγγίζετε με αυτό. Αφήστε τα να στεγνώσουν τελείως. Αποφεύγετε να σιδερώνετε τα πλεκτά, αν είναι δυνατό. Αν δεν έχετε σίδερο ατμού, αφήστε τα να μείνουν μία νύχτα τεντωμένα ανάμεσα σε δύο υγρά πανιά. Όταν στεγνώσουν ράψτε τα μεταξύ τους με το ίδιο νήμα με το οποίο τα πλέξατε.

πηγή: Περιοδικό Πρακτική




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου