17 Αυγούστου 2013

Μικρά μυστικά για το αλεύρι, το ζυμάρι και το ψωμί





Το αλεύρι είναι ένα από τα πιο βασικά υλικά στη διατροφή μας, αφού με αυτό γίνονται πάρα πολλές νοστιμιές. Για να πετύχουν όμως οι συνταγές, χρειάζεται ειδική μεταχείριση γιατί είναι αρκετά δύσκολο υλικό, τόσο στο ζύμωμα, όσο και στο ψήσιμο στο φούρνο.





Μικρά μυστικά
  • Διαλύουμε τη μαγιά πάντα σε χλιαρό νερό
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αν βάλουμε στη μαγιά, που διαλύσαμε για να κάνουμε ψωμί, θα βοηθήσει περισσότερο το φούσκωμα
  • Αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον ή σε φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 50 βαθμούς
  • Αν αλείψουμε τις παλάμες μας με λάδι, το ζύμωμα του ψωμιού θα γίνει πολύ πιο εύκολο. 
  • Για να μην γλιστράει και μετακινείται η λεκάνη, καθώς ζυμώνουμε, πρέπει να την ακουμπάμε πάνω σε υγρή πετσέτα
  • Όταν ζυμώνουμε ψωμί, βάζουμε τη ζύμη σε μια λεκάνη αλειμμένη εσωτερικά με λάδι, την πιέζουμε καλά, τη γυρίζουμε, έτσι ώστε η αλειμμένη επιφάνειά της με το λάδι να έλθει προς τα επάνω και την σκεπάζουμε. Με τον τρόπο αυτό φουσκώνοντας  η ζύμη δεν θα ξεραθεί και δεν θα πιάσει κρούστα.
  • Αν θέλουμε το άσπρο ψωμί που φτιάχνουμε να πάρει παντού ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, πρέπει να ψήσουμε τη ζύμη σε μακρόστενο πυρέξ.
  • Για να έχει παντού το ψωμί μας τραγανιστή κόρα, αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης, αφού της έχουμε δώσει το τελειωτικό σχήμα, με το ασπράδι ενός αυγού, διαλυμένο μέσα σε μία κουταλιά της σούπας νερό
  • Για να μην γίνει η κόρα του ψωμιού, που ψήνουμε, σκληρή βάζουμε μέσα στο φούρνο μια μικρή κατσαρόλα με νερό. 
  • Αν θέλουμε η κόρα του ψωμιού, που ψήσαμε, να μαλακώσει, αλείφουμε την επιφάνειά του με λίγο λιωμένο βούτυρο
  • Το  άσπρο ψωμί δεν πρέπει να αποθηκεύεται μαζί με το μαύρο, γιατί είναι πολύ εύκολο να πάρει την μυρωδιά του μαύρου
  • Δεν αποθηκεύουμε το ψωμί σε πλαστική σακούλα, γιατί θα μουχλιάσει γρήγορα. Μπορούμε να το τυλίγουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα
  • Αν στην ψωμιέρα βάλουμε ένα κομμάτι μήλου το ψωμί θα διατηρηθεί φρέσκο περισσότερο διάστημα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου