1 Ιουνίου 2013

Ιδέες και μικρά μυστικά στην κουζίνα για λαχανικά και φρούτα




Τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βοηθούν την πέψη, προσφέρουν πολλές βιταμίνες στον οργανισμό μας και γι' αυτό είναι απαραίτητα στη διατροφή μας.
Εδώ θα δούμε μια άλλη πλευρά τους και θα γνωρίσουμε κάποια από τα μικρά τους μυστικά, που θα μας βοηθήσουν στη καλύτερη διαχείρισή τους στην κουζίνα.




Τα μυστικά των λαχανικών
  •  Για να χαθεί η άσχημη μυρωδιά του μπρόκολου ή του κουνουπιδιού, που βράζουν, βάζουμε στην κατσαρόλα μία ή δύο φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • Το ίδιο θα συμβεί και με το λάχανο, που βράζει, αν ρίξουμε στο νερό του βρασίματος μία λεπτή φέτα λεμονιού
  • Τα λαχανικά ή χορταρικά για να μην χάσουν στο βράσιμο το χρώμα τους, πρέπει να προσθέσουμε στο νερό του βρασίματος λίγη μαγειρική σόδα
  • Το κουνουπίδι για να μην χάσει στο βράσιμο το άσπρο χρώμα του, προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο γάλα 
  • Τα λαχανικά πρέπει να βράζουν σε δυνατή φωτιά και να τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, αφού το νερό βράσει
  • Το μαρούλι και η ρόκα δεν θα μαραθούν γρήγορα στην λεκάνη του ψυγείου, αν βάλουμε σ' αυτήν ένα στεγνό σφουγγαράκι, για να απορροφάει την υγρασία
  • Στην σαλάτα των λαχανικών το αλάτι μπαίνει λίγο πριν το σερβίρισμα, γιατί τα κάνει να βγάζουν το νερό τους και να μαραίνονται.
  • Για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες μετά το καθάρισμά τους, τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού
  • Για να φύγει η πικρίλα από τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό

  • Τα μυστικά των φρούτων

  • Οι άγουρες μπανάνες ωριμάζουν γρηγορότερα, αν τις βάλουμε δίπλα σε ώριμες
  • Η ωρίμανση της μπανάνας σταματάει, αν τη βάλουμε στο ψυγείο (κάνει μόνο σκούρο το χρώμα της φλούδας)
  • Τα ακτινίδια και τα αχλάδια ωριμάζουν πιο γρήγορα, αν τα βάλουμε ανάμεσα σε μήλα. 
  • Το χρώμα της φλούδας των πορτοκαλιών δεν είναι πάντα ένδειξη ωριμότητας, επειδή πολλές φορές δέχονται χρωστική επεξεργασία στη φλούδα, για να βελτιωθεί η εμφάνισή τους
  • Τα γλυκά πορτοκάλια έχουν μεγαλύτερο βαθούλωμα στην κορυφή τους
  • Πρέπει πρώτα να πλένουμε τις φράουλες και μετά να αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Σε διαφορετική περίπτωση απορροφούν πολύ νερό και μαλακώνουν γρήγορα
  • Το λεμόνι όταν έχει λεία φλούδα και μικρή βάση κοτσανιού, έχει περισσότερο χυμό και άρωμα
  • Το λεμόνι ή το πορτοκάλι θα βγάλει διπλάσιο χυμό, αν πριν το στύψουμε το βουτήξουμε για 15 λεπτά σε ζεστό νερό ή το βάλουμε σε ζεστό φούρνο
  • Αν χρειαζόμαστε μόνο μερικές σταγόνες λεμονιού, δεν χρειάζεται να κόψουμε ολόκληρο το λεμόνι. Αρκεί να το τρυπήσουμε με ένα πιρούνι στην άκρη και να στύψουμε το χυμό που χρειαζόμαστε. 
  • Τα μήλα διατηρούνται περισσότερο, αν δεν ακουμπούν το ένα το άλλο
  • Στα γκρέιπφρουτ το πάχος της φλούδας αποτελεί ένδειξη ωριμότητας και όχι το χρώμα. Αυτά που έχουν λεπτή φλούδα έχουν περισσότερο χυμό και καλύτερο άρωμα
  • Τα γκρέιπφρουτ ξεφλουδίζονται ευκολότερα, αν τα αφήσουμε για λίγο σε ζεστό φούρνο
  • Τα σταφύλια πρέπει να φυλάγονται στο ψυγείο, αλλά χωρίς να πλυθούν, γιατί το νερό, που μένει πάνω τους κάνει τις ρόγες να σαπίσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου